Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Wandelaars in Drenthe bovengemiddeld tevreden over bewegwijzering Drents wandelnetwerk

Bijna een kwart van de ondervraagde wandelaars maakt wel eens gebruik van een wandelnetwerk en de netwerken worden beoordeeld met een 8,0. Zo blijkt uit onderzoek van Stichting Wandelnet

Wandelnetwerken zijn erg in trek in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Stichting Wandelnet. Bijna een kwart van de ondervraagde wandelaars maakt wel eens gebruik van een wandelnetwerk en de netwerken worden beoordeeld met een 8,0.

Voor het onderzoek werden afgelopen zomer drieduizend wandelaars in de provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht, en Limburg ondervraagd. De helft van de ondervraagden wandelt minstens eens per maand op een wandelnetwerk. Opvallend is dat 62 procent van de wandelaars aangeeft voorkeur te geven aan een kant-en-klare wandelroute.

Drenthe als beste wandelprovincie

De keuze om te wandelen in een bepaalde provincie wordt voornamelijk beïnvloed door de omgeving of het landschap en de lengte van de route.  Wat voorzieningen betreft zien wandelaars vooral graag horeca, gratis parkeerplaatsen en rustplekken langs de route. Op deze gegevens wil Provincie Drenthe graag inspelen. “Wij willen de nummer 1 wandelprovincie van Nederland worden,” stelt Willemien Meeuwissen, gedeputeerde Provincie Drenthe tijdens de opening van het Drentse wandelnetwerk afgelopen donderdag. “Dit gerealiseerde wandelnetwerk legt de basis om de beste wandelprovincie te worden.”

Themaroutes uitzetten

“Op dit moment zijn Gelderland en Limburg populairder bij wandelaars,” vervolgt Meeuwissen. “Maar wij hebben ideeën genoeg om deze twee naar de kroon te steken. Zo maken we met lokale ondernemers en culturele instellingen gebruik van de knooppunten om themaroutes uit te zetten en willen we de toerismesector stimuleren om aan te haken bij het knooppuntennetwerk.”

Verschillen tussen wandelnetwerken

In alle deelnemende provincies worden wandelnetwerk beoordeeld met een prachtige 8,0. Toch blijken er duidelijke verschillen tussen de netwerken te zijn. Zo wordt de informatievoorziening en onderhoud in Overijssel beter dan gemiddeld gewaardeerd. Wandelaars in Drenthe blijken bovengemiddeld tevreden over de duidelijkheid en de vindbaarheid van de bewegwijzering. Volgens Gerrie Hempen, wethouder gemeente De Wolden, komt dat doordat Drenthe vooroploopt op het gebied van bewegwijzering: “Onze routepaaltjes hebben allemaal een klein kaartje met daarop de dichtstbijzijnde knooppunten. Dat is in andere provincies niet zo.” In Zuid-Limburg, waar momenteel een wandelnetwerk wordt ontwikkeld, scoren deze aspecten juist lager dan gemiddeld.

Informatie over het onderzoek

Wandelnet heeft het onderzoek gecoördineerd met als doel om te benchmarken, kennis over wandelnetwerken in Nederland te delen en de kwaliteit van de wandelnetwerken te bevorderen. Om een representatieve streekproef te verkrijgen, werden wandelaars op diverse locaties in de provincies benaderd, evenals via social media en nieuwsbrieven. Het onderzoek is uitgevoerd door I&O Research in opdracht van Wandelnet en de Routebureaus van Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord- en Midden-Limburg en Zuid-Limburg

Ga naar de inhoud