Recreatieschap Drenthe is eigenaar van diverse wandel- en fietsroutes, het fietsknooppuntennetwerk en de wandelknooppuntennetwerken in Drenthe en de Friese gemeente Ooststellingwerf. Ieder jaar worden de routes en netwerken gecontroleerd en de bordjes schoongemaakt. Hierbij wordt het Routebureau van het Recreatieschap geholpen door enthousiaste vrijwilligers.
Wat doen de vrijwilligers?
Twee keer per jaar gaan de vrijwilligers eropuit om de bordjes, routes en tracés te controleren. Tijdens de controle rondes maken ze de bordjes schoon, vervangen of melden ze kapotte en vermiste bordjes en snoeien eventueel wat gras of takken weg voor de zichtbaarheid van de bordjes. Ook is Recreatieschap Drenthe voor een groot deel afhankelijk van de vrijwilliger als er een stuk route of tracé niet begaanbaar is. Zij zijn namelijk de ogen en oren in het veld.
Wat heb je nodig?
- Een emmer/bakje/(spuit)fles water en een spons of doek;
- Een kleine snoeischaar;
- Handig, maar niet verplicht – een mobiele telefoon met GPS en mobiele data om een melding op locatie te doen.
Wie is mijn aanspreekpunt als vrijwilliger?
Mocht er iets zijn dan heb je als vrijwilliger met name contact met je coördinator. Hij of zij is ook het aanpreekpunt voor de andere vrijwilligers in je gemeente. Je kan bij hem of haar terecht met (bijna) al je vragen.
Als je een beschadigd (route)bord, paal o.i.d. tegenkomt dan kun je die het best via meldpuntroutes.nl of meldingen@recreatieschap.nl doorgeven.
Wat hebben we je te bieden...
Recreatieschap Drenthe is heel blij met haar vrijwilligers. We organiseren daarom jaarlijks een vrijwilligersdag en zoeken altijd naar manieren om vrijwilligers extra te verrassen. Daarnaast willen we natuurlijk dat de onkosten van een vrijwilliger door Recreatieschap Drenthe worden betaald. Daarom sluit Recreatieschap Drenthe met de vrijwilligers een vrijwilligerscontract af. Hierin staat dat je als vrijwilliger per gewerkt jaar een vaste basisvergoeding ontvangt voor je werkzaamheden. Je ontvangt geen vergoeding voor normale kosten als schoeisel en brandstof. Dit is verwerkt in de basisvergoeding. Indien er bovengemiddeld veel kosten worden gemaakt, kan dit aangeven worden bij de coördinator. In overleg bekijkt het Recreatieschap of de extra kosten vergoed kunnen worden.
Jaarlijks wordt het tarief van de basisvergoeding vastgesteld, deze wordt per mail toegezonden.
In november kan de onkostenvergoeding (basisvergoeding en eventuele overige kosten) worden aangevraagd via een declaratieformulier. Dit formulier wordt door de coördinator aan de vrijwilligers verstrekt.
Meer weten?
Neem een kijkje in het vrijwilligershandboek of mail naar info@recreatieschap.nl.
Zelf ook vrijwilliger worden?
Neem contact op via info@recreatieschap.nl of bel 0521 – 593 210.