Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Van Gogh Drenthe van start met fietsroutes en gigantische muurschildering

Verborgen parels Van Gogh nu zichtbaar in Drenthe

Drenthe – Na meer dan een jaar van voorbereidingen door veel Drentse initiatiefnemers is het zover: Iedereen mag weten dat Vincent van Gogh zijn inspiratie vond in het Drentse oerlandschap.  Op donderdag 30 maart, de geboortedag van Van Gogh, vond de officiële onthulling van de zeven verdiepingen tellende Van Gogh-muurschildering plaats, was er de lancering van drie Van Gogh Drenthe-fietsroutes en het Van Gogh programmaboekje 2023.  Alle activiteiten zijn te vinden op www.vangoghdrenthe.nl.

Dit jaar is het 140 geleden dat Vincent van Gogh drie maanden in Drenthe verbleef. Hij vond het Drentse landschap prachtig en was erg onder de indruk van de hardwerkende Drentse veenarbeiders. Het is in deze periode dat hij zijn passie voor de schilderkunst ontwikkelde.

Van Gogh programmaboekje

Een overzicht van alle Van Gogh-activiteiten en -projecten staan in het speciaal ontworpen programmaboekje. Het enthousiasme bij Drentse verenigingen, stichtingen en ondernemers is groot. Naast een grote tentoonstelling over Van Goghs Drentse werken vanaf september in het Drents Museum in Assen, is er medio 2023 de heropening van het Van Gogh Huis Drenthe in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Ook zijn er nog meer dan 80 initiatieven in de regio. Het aanbod varieert van Van Gogh-vaartochten, een Vincent-lied en lezingen tot cultuureducatie, een congres, exposities, theatervoorstellingen zoals de Zwerver in Zweeloo en grootse concerten.

Het programmaboekje is gratis verkrijgbaar bij de Tourist Info’s in Drenthe en de activiteiten zijn ook digitaal beschikbaar op www.vangoghdrenthe.nl.

Megagrote Van Gogh

Vanaf nu kun je er niet meer omheen dat Van Gogh in Drenthe was: de muurschildering op een flat in Hoogeveen is niet te missen. Het megagrote zelfportret heeft inmiddels de landelijke pers bereikt. Het is een ode van Hoogeveen aan de kunstenaar Van Gogh. Ook Nieuw-Amsterdam/Veenoord eert de schilder binnenkort met een zo mogelijk nog grotere muurschildering op de voormalige graansilo in Veenoord, op steenworp afstand van het Van Gogh Huis Drenthe.

Van Gogh muurschildering in Hoogeveen
Henk Brink en Pascal Schrik met de eerste exemplaren van 'Op de fiets met Van Gogh'

Op de fiets met Van Gogh

De muurschilderingen zijn onderdeel van de drie Van Gogh Drenthe-fietsroutes. De bewegwijzerde routes van elk ongeveer 50 km lang, lopen door het prachtige landschap rondom Hoogeveen, Zweeloo en Nieuw-Amsterdam/Veenoord. De handzame routegids met achtergrondverhalen over Van Goghs tijd in Drenthe, is rijkelijk voorzien van historische foto’s. Langs de routes staan zogenaamde ‘doorkijkpanelen’. Je kijkt als het ware door de ogen van Van Gogh naar het oerlandschap dat hem zo inspireerde. De brieven die Van Gogh destijds schreef, zijn een inspiratiebron geweest voor de luisterverhalen die via een QR-code te beluisteren zijn.

De Van Gogh Drenthe-routegids is verkrijgbaar bij Tourist Info’s in Drenthe en kost €9,95. De routes zijn ook online te vinden via www.vangoghdrenthe.nl/fietsroutes.

Meer Van Gogh

Vanaf 30 maart start de campagne vanuit Marketing Drenthe met een commercial op de landelijke tv en online uitingen, om zowel de Drenten zelf, de Nederlanders als de Duitsers te laten weten dat Van Gogh zijn inspiratie in Drenthe vond. Met een jaar vol Van Gogh activiteiten in 2023 wordt de basis gelegd voor de lange termijn, om zo blijvend Van Gogh een gezicht te geven.

De Van Gogh activiteiten zijn onderdeel van een samenwerking tussen provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen, het Drents Museum, Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe. Samen met lokale partijen zoals Van Gogh Huis Drenthe en Kunstenaarsdorp Zweeloo willen zij de culturele erfenis van Van Gogh blijvend zichtbaar en beleefbaar maken. Zij werken ook samen met Van Gogh Europe, Van Gogh Brabant en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Naast de presentatie op 30 maart in Drenthe, presenteerde Van Gogh Brabant gelijktijdig de Van Gogh Atlas Brabant in Zundert.

Schilderij van kunstenaars uit Zweeloo
Ga naar de inhoud