Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Drenthepad

Het Drenthepad is een lange afstand wandelroute door Drenthe. En loopt als wandelroute uitsluitend door de provincie Drenthe.

Het Drenthepad vormt de ruggengraat van het wandelknooppuntennetwerk in onze provincie. Het is een streekpad en daarom geel-rood gemarkeerd met start in Beilen.

Het Drenthepad is een iconische wandelroute. Het voert door drie Nationale Parken, het Unesco Geopark en het ‘de Strubben-Kniphorstbosch’, het enige archeologische Rijksmonument van Nederland. 

Al wandelend wordt de historie van Drenthe ontdekt, waaronder de Hondsrug, het ontstaan in de ijstijd, maar ook de hunebedden, de grafheuvels en de recentere geschiedenis zoals het ontstaan van de rechtspraak in Drenthe. Ook de kolonie van Weldadigheid in Veenhuizen en het indrukwekkende Herinneringscentrum ‘Kamp Westerbork’ maken onderdeel uit van deze historie.

Het Recreatieschap Drenthe gaat samen met o.a. de Nivon de komende tijd werken aan het verbeteren van de kwaliteit en zichtbaarheid van het Drenthepad.

Kaart van Drenthe waarin het Drenthepad wordt weergegeven.

De route

In de wandelgids is de route opgedeeld in 10 streken/landschappen. In pakweg 18 dagetappes van gemiddeld 18 km. ontdek je ‘Oer’Drenthe. Het leidt je over paden en wegen, langs akkers en weide, door bossen en over heide, over zand en door het veen. Je ervaart hierdoor de rust en ruimte in Drenthe. De wandelgids is verkrijgbaar bij de plaatselijke TIP-kantoren.

Ontstaan

Het Drenthepad is het oudste (naoorlogse) wandelpad en bestaat bijna 50 jaar. In 1973 is het pad bedacht vanuit de noordelijke districtsvergadering en enkele jaren later geopend. Aanvankelijk liep het pad van het Nivon Natuurvriendenhuis ‘De Hondsrug’ in Noordlaren naar het Nivon Natuurvriendenhuis ‘Het Hunenhuis’ in Havelte. In de loop der tijd is het pad onder invloed van diverse ontwikkelingen op wandelgebied omgevormd tot een ‘rond’pad van intussen meer dan 330 km., waarin ook de oude ‘Zwerfsteenroute’ en het ‘Domelapad ‘ zijn opgegaan. Nivon (Nederlands Instituut voor VolksOntwikkeling en Natuurvrienden) is eigenaar van het pad, dat door 15 vrijwilligers wordt onderhouden. Luc Schepers is als padcoördinator voor Nivon verantwoordelijk voor alle zaken rondom het Drenthepad.       

Toekomst

Het Drenthepad moet toekomstbestendig en duurzaam zijn. Het gebruik van watergedragen verf om de markering op bomen aan te brengen, wordt door de terreinbeherende organisaties steeds verder beperkt en ook is markeren met bordjes niet altijd mogelijk. Om het Drenthepad zichtbaar en goed herkenbaar aanwezig te laten zijn, wordt er intensief samengewerkt met Recreatieschap Drenthe. Hierdoor kan er gebruik worden gemaakt van het wandelknooppuntennetwerk. De bordjes zijn herkenbaar aan de geel-rode markering. Nu de realisatie van het wandelnetwerk in steeds meer gemeenten vorm krijgt, willen we ook op termijn de oude markering van het Drenthepad gaan omzetten op het wandelnetwerk. Dit zal leiden tot een kwaliteitsimpuls voor de route. De samenwerking willen we intensiveren, omdat het wandelnetwerk enorme mogelijkheden biedt voor de toeristische sector en horeca in Drenthe waar ook het Drenthepad in zijn bekendheid wordt versterkt. Nivon zal op niet al te lange termijn in het Drenthepad investeren met een eigen website en betere informatievoorziening over het streekpad.

Skip to content