Alle projecten

Dashboard Impact Toerisme

Het Dashboard Impact Toerisme, uitgevoerd door ZKA Leisure Consultants, geeft inzicht in de huidige toeristisch-recreatieve situatie van de Drentse gemeenten De Wolden, Coevorden, Emmen, Borger-Odoorn, Tynaarlo en Westerveld. Zicht hebben op de huidige situatie is belangrijk: wat is de bijdrage van de toeristisch-recreatieve sector aan de economie, en welke effecten hebben recreatie en toerisme op de samenleving en de omgeving?

 163a7447 drenthe marketing dag 2 higres

 
De toeristische sector is in de afgelopen jaren sterk gegroeid in Nederland. Ook steeds meer buitenlandse gasten weten ons land te vinden, hoewel de huidige coronacrisis deze ontwikkeling (tijdelijk?) sterk verstoort.

 

Verdienmodel
Op de meeste plaatsen in Nederland heeft het groeiende toerisme positieve effecten. In kleine kernen worden bijvoorbeeld de voorzieningen - denk aan supermarkten en horeca - op peil gehouden door de stromen aan toeristen. En door toerisme kan op verschillende plaatsen voor bijvoorbeeld natuur en cultuurhistorisch erfgoed een verdienmodel worden ontwikkeld, waardoor de kosten voor behoud kunnen worden gedragen door een grotere groep mensen en de kwaliteit op peil blijft.

Neveneffecten
Op andere plaatsen ontstaan door toerisme echter neveneffecten, die door inwoners als negatief worden ervaren en waardoor de steun voor het toerisme afneemt. Toerisme wordt op deze plaatsen als minder waardevol ervaren, omdat het duurzame evenwicht ontbreekt. Deze neveneffecten zijn vaak echter niet gekwantificeerd, waardoor de precieze omvang van het probleem onbekend blijft en het vergelijken van locaties moeilijk is. Hierdoor vinden vaak discussies plaats op basis van emotie en veronderstellingen die niet getoetst zijn aan de realiteit.

Evenwicht
Wat houdt het Dashboard ImpactToerisme in? Met het Dashboard ImpactToerisme ‘meet’ ZKA Leisure Consultants het (gebrek aan) evenwicht dat door toerisme ontstaat. Het Dashboard combineert de pijlers economie, samenleving en omgeving in één framework.

Deelnemende gemeenten: De Wolden, Coevorden, Emmen, Borger-Odoorn, Tynaarlo en Westerveld

Startdatum 15 november. Einddatum 1 april 2021.

 

Deze website gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, als ook voor social media. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u hiermee akkoord.
Deze website gebruikt cookies. Doorgaan betekent akkoord.