“Op deze plek is het allemaal begonnen,” vertelt Harrie Kerssies. Hij wijst naar een veld, middenin het bos van Lheebroek. “Hier organiseerden Marthijn en ik twintig jaar geleden feesten voor vrienden. En eigenlijk doen we dat nog steeds, alleen in de vorm van Taribush Uitjes.”
Samen met zijn compagnon Marthijn Wolting faciliteert Harrie vergaderlocaties en organiseert hij groepsuitjes in de Drentse natuur. Daarbij vinden ze een gezellige en informele sfeer belangrijk. “We serveren bijvoorbeeld geen drankjes uit. Iedereen kan zelf drinken pakken uit de goedgevulde koelkast. Op die manier voelt niemand zich verplicht om op dezelfde plek te blijven zitten en ontstaat op een heel natuurlijke manier, prettige interactie,” vertelt Harrie.
Ontstaan door slordig handschrift
“Ik leerde Marthijn kennen op de middelbare school. We kozen verschillende studierichtingen, maar hebben altijd contact gehouden. In onze vrije tijd organiseerden we themafeesten voor vrienden. Zo ook een Caribisch themafeest genaamd ‘Caribush Festival’. Maar wat bleek, Marthijn had de naam zo slordig geschreven, dat degene die de uitnodigingen maakte het begrepen had als ‘Taribush Festival’. Desalniettemin werd het festivalweekend ontzettend goed ontvangen en gasten vroegen gelijk wanneer het volgende uitje zou plaatsvinden. Daarom besloten we na dat weekend onze liefde voor natuur, spelletjes en feestjes te combineren en nog meer leuke activiteiten voor groepen te organiseren. En de naam voor ons bedrijf? Daar twijfelden we niet over: Taribush Uitjes natuurlijk!”
Nieuwe vergaderlocatie door teamwork
“In 2002 maakten we een website, toen nog niet zo gebruikelijk, waardoor bedrijven ons goed konden vinden. Momenteel hebben we ook een vergaderlocatie in Wijster, die we samen met onze vrijwilligers hebben gebouwd en ingericht. In de weekenden klusten we met z’n allen en na afloop gingen we barbecueën. Het was zo gezellig dat we deze klusdagen voor de grap het ‘Klustival’ noemden. Marthijn en ik zijn ons team en de vrijwilligers echt heel dankbaar.”
Wandelfestival
“In 2009 zochten we naar wat nieuws en besloten we verschillende ‘Taribush Festivals’ te hosten. We begonnen met de organisatie van het sportieve Wandelfestival en het culturele Kunafestifal. Tijdens het wandelfestival kunnen wandelaars met gebruik van delen van het wandelknooppuntennetwerk een route van 10,15 of 20 kilometer lopen en na afloop kunnen ze genieten van livemuziek onder het genot van een hapje en een drankje. Onze doelgroep is heel breed, want we vinden dat het festival voor zowel jong als oud toegankelijk moet zijn. Daarom hebben we ook een kinderroute uitgelegd, waarbij het gezin met een tractortram gedropt wordt en hebben we een avontuurroute gemaakt, waarbij puzzels opgelost moeten worden. Afgelopen jaar kwamen er meer dan 1500 bezoekers! Het gebruik van een deel het wandelnetwerk werkt voor ons dus heel prettig.”
Recreatieve ondernemers en het wandelnetwerk
“Wandelen wordt heel goed ontvangen door onze gasten. In het magazine dat we altijd meegegeven verwijzen we naar het wandelnetwerk en we willen graag een groot informatiepaneel plaatsen, zodat onze gasten precies kunnen zien hoe wat voor routes ze kunnen wandelen. Ik stimuleer mensen graag om meer te bewegen en de natuur in de gaan. Zelf houd ik ook van wandelen in de natuur en binnenkort ga ik met mijn vrouw het Pieterpad weer bewandelen, waar we tien jaar geleden aan begonnen zijn. Regelmatig ga ik wandelend naar mijn werk, dan heb ik mijn beweging voor de dag weer gehad. Persoonlijk gebruik ik het wandelknooppuntennetwerk altijd tijdens het hardlopen. Van tevoren zoek ik een paar knooppunten uit, waardoor ik relaxed kan lopen in een nieuw gebied en ik kom door de knooppunten langs plekken waar ik anders niet zou komen.”
Recreatieschap Drenthe stimuleert mensen om erop uit te gaan en investeert in goede (thema)routes, het wandelnetwerk, toeristische informatievoorziening en de verzorging van leuke ommetjes. Meer weten over wandelroutes in Drenthe of wil je een eigen dorpsommetje ontwikkelen? Klik hier.
Toekomstplan
“Ik ben heel tevreden met wat we hebben opgezet, maar in toekomst zou ik graag extra recreatief terrein willen kopen. Een paar hectare waar mensen helemaal tot rust kunnen komen in de natuur, remote kunnen leven en ook kunnen overnachten. Mijn droom is om met elkaar een prachtige, nieuwe plek bouwen, in een ander deel van de bush. En dat we gaan wandelen in de natuur, uiteraard aan de hand van ommetjes en het wandelnetwerk.”
Wil je ook een (thema) route ontwikkelen of informatieproducten aanvragen? Klik dan hier.
Meer weten over Taribush Uitjes? Kijk op de website voor meer informatie: www.taribush.nl.