Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Impuls voor iconisch wandelpad het Drenthepad

Langeafstands wandelaars weten Drenthe nog niet goed te vinden. Daarom wordt er door Gedeputeerde Staten geld geïnverteerd om het Drenthepad een impuls te geven.

Drenthe is een echte wandelprovincie. Toch weet de groep langeafstand wandelaars Drenthe nog niet goed te vinden. Om hier verandering in te brengen wordt er door Gedeputeerde Staten €54.752,- geïnvesteerd om het iconische Drenthepad, van maar liefst 329 kilometer lang, een impuls te geven. Nivon Natuurvrienden, beheerder van het pad, gaat met deze investering zorgen voor (meertalig) informatiemateriaal, 30 speciale Drenthepad bankjes langs het pad, het aanvullen van bewegwijzering en het activeren van ondernemers langs de route. Doel is de zichtbaarheid en bekendheid van het pad te vergroten, zodat meer wandelaars van het pad en de omgeving gaan genieten.

Oudste streekpad van Nederland

Het Drenthepad is een langeafstand wandelpad dat in 18 etappes van ongeveer 18 kilometer gelopen kan worden. Het pad kruist drie Drentse Nationale Parken, waaronder het UNESCO Global Geopark De Hondsrug. Het Drenthepad is het oudste streekpad van Nederland. Een streekpad kenmerkt zich door de rondlopende vorm. Het officiële start- en eindpunt is het NS-station van Beilen, maar wandelaars kunnen natuurlijk op elk gewenst punt starten en eindigen. Het Drenthepad was het eerste pad dat werd gerealiseerd door Nivon Natuurvrienden. Deze organisatie zorgt met 17 vrijwilligers voor het onderhoud en de informatievoorziening van het pad. In 2025 bestaat de route 50 jaar.

Gedeputeerde Henk Brink: “Naast fietsprovincie is Drenthe ook een echte wandelprovincie. Het is prachtig om Drenthe te voet te ontdekken. Het Drenthepad laat Drenthe in al haar verscheidenheid zien. Van de Onlanden in de Kop van Drenthe, via het Drouwenerzand en Kamp Westerbork, tot aan Veenhuizen. Je komt langs allemaal unieke landschappen, dorpen en buurtschappen. De nieuw te plaatsen bankjes vormen een welkome pauzeplek om rustig te genieten van het uitzicht!”

© LH Schepers

Ontwikkelkansen

Uit een verkenning in 2022 naar de ontwikkelkansen van het Drenthepad blijkt dat het wandelpad van goede kwaliteit is. Op het gebied van bekendheid en zichtbaarheid is nog veel winst te behalen. Zowel inwoners, ondernemers als (langeafstand)wandelaars weten het pad nog onvoldoende te vinden. Daarom wordt er geïnvesteerd in het verbeteren van de website en in de bewegwijzering, waarbij er wordt meegelift op het bestaande wandelknooppuntennetwerk. Op de bestaande geel-rode bordjes en de nieuwe bankjes langs de route wordt de naam ‘Drenthepad’ toegevoegd. Het nieuwe informatiemateriaal in Nederlands, Duits en Engels gaat ondernemers helpen hun gasten nog beter te informeren.

De impuls voor het Drenthepad is een samenwerking tussen Nivon Natuurvrienden en Recreatieschap Drenthe. Meer weten over het pad? Kijk op drenthepad.nivon.nl/route.

Ga naar de inhoud