Hoe vier je een verjaardag van een wandelpad? Niet met taart, maar met kilometers. Het Drenthepad bestaat 50 jaar en de rondwandeling door Drenthe ‘dijt’ namelijk met ruim 30 kilometer uit naar 361 kilometer.
Het Drenthepad ontstond in 1975 als eerste naoorlogse langeafstandswandeling in Nederland. Het pad droeg toen de naam Nivonpad, naar de beheerder van de route. Destijds was het een a-naar-b-wandeling en liep van Noordlaren naar Havelte. Daaruit kwam in 1996 het Drenthepad uit voort, waarbij de route de omslag naar een rondwandeling van 296 kilometer maakte. In de daaropvolgende jaren werd het pad steeds langer.
Met het 50-jarig jubileum voor de deur werden de routekaarten andermaal erbij gepakt en aangescherpt. Met als bijkomende bonus meer kilometers op bepaalde etappes. “Minder asfalt en meer natuur”, legt wandelpadcoördinator Luc Schepers uit waarvoor gekozen is. “Daarvoor hebben we wel de routes in bepaalde gebieden moeten aanpassen.” Wat onder meer bijdroeg aan de extra kilometers.
Hunebedden en bomkraters
In de afgelopen twee jaar hebben Schepers en twintig vrijwilligers zich gebogen over het traject. Zo ook Hans de la Mar, die als vrijwilliger de etappe over het heiderijke Holtingerveld beheert. “In de nieuwe opzet lopen wandelaars over de 18 meter hoge Havelterberg. Bovendien kom je nu ook langs twee hunebedden en bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers wilden hier namelijk een vliegveld aanleggen.” Fraaie nieuwe hoofdstukken voor het boek dat Drenthepad heet, aldus De la Mar.
Hij is inmiddels al vier jaar vrijwilliger. “Bij wandelingen raakte ikzelf weleens de weg kwijt. Dus je weet meteen hoe belangrijk goede bewegwijzering is. Het is leuk werk. Ik kom vaak wandelaars tegen die uitgebreid vertellen wat ze allemaal gezien hebben.”
Het is geen verrassing dat zijn eigen stukje voor De la Mar het mooiste deel van de route is. “Ik ben wel 50 keer die Havelterberg op geweest. Iedere keer als ik op de top sta, dan maak ik een foto.”
Chique landgoederengordel
Rondom Eelde bevindt zich een waar parelsnoer aan fraaie landgoederen en landhuizen. Tot nu toe liep de Drentheroute daar met een boog omheen. “Voorheen liepen we door de oostelijk gelegen polder Lappenvoort. Maar door de aanleg van een waterberging in dat gebied, is het niet meer geschikt voor wandelaars.” Na overleg met de eigenaren, loopt het pad nu door de chique landgoederengordel.
Het Drenthepad werd in het uiterste noorden van Drenthe het meest uitgebreid: bij de drassige Onlanden. Wandelaars liepen hier vroeger aan langs en nog over asfalt ook. Maar nu loopt de route er dwars doorheen: over dijkjes en langs het Leekstereer. “Als je hier voor het eerst komt en je hoort de roerdomp, dan kan je dag niet meer stuk”, lacht coördinator Schepers.
Uithangbord
Van heidevelden en landgoederen, tot uitgestrekte moerasgebieden zoals de Onlanden: het Drenthepad biedt de wandelaar een lappendeken aan afwisselende landschappen. En dat is de troefkaart die moet zorgen voor letterlijk meer toeloop, aldus Schepers. “We willen graag het verhaal van Drenthe vertellen en daarbij alle landschappen aan bod laten komen.”
Jaarlijks lopen 8.500 wandelaars het Drenthepad. Schepers: “We verwachten door te groeien naar 10.000 of 11.000 lopers. Maar dat is geen hoofddoel op zich.” En wat vindt Schepers zelf de mooiste etappe? “Ha ha, voor mij bestaat het pad uit 361 mooie stukjes.”
Bron: RTV Drenthe