Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Acht toeristische ‘Veenpoorten’ worden meertalig

Grensoverschrijdend Cultuurnetwerk Natuurpark Veenland gestart.

Bezoekers van acht Nederlandse & Duitse musea en recreatieve trekpleisters in het Natuurpark Veenland kunnen binnenkort alle informatie lezen en horen in het Nederlands, Duits en Engels. Dat is te danken aan het nieuwe INTERREG-project ‘Grensoverschrijdend Cultuurnetwerk’. Het project is medemogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Recreatie en Toerisme van Recreatieschap Drenthe.

‘Grensoverschrijdend Cultuurnetwerk’ is een project voor acht zogenoemde ‘Veenpoorten’ (Moorpforten’): het Emsland Moormuseum, het Veenpark, het Smalspoormuseum, het Veenloopcentrum, het Museum Collectie Brands, het Van Gogh Huis, het Erdöl-Erdgas-Museum en het Duits-Nederlands Bijencentrum. Deze locaties worden door het aanbieden van informatie in verschillende talen nog interessanter voor alle bezoekers van het Natuurpark Veenland.

Natuurpark Veenland is een samenwerking tussen de Duitse Landkreis Emsland, Grafschaft Bentheim en de provincie Drenthe en de gemeenten Twist, Geeste en Wietmarschen, Meppen, Haren (Dld) en Emmen. Zij zetten zich samen in voor een duurzame ontwikkeling op het gebied van natuur en recreatie. In het gebied zijn publiekscentra die fungeren als ‘Veenpoorten’: het Emsland Moormuseum, het Veenpark, het Erdöl-Erdgas-Museum en het Veenloopcentrum. Bezoekers kunnen op deze plekken terecht voor tentoonstellingen over het veen en informatie zoals kaartmateriaal en routetips.

Stel wandelt met zonsondergang

Ook op de andere locaties – het Van Gogh Huis, Museum Collectie Brands en het Industrieel Smalspoormuseum – krijgen bezoekers gedetailleerde informatie over onderwerpen die direct of indirect met het veen te maken hebben. Bijvoorbeeld over leven in het veen en het werk van Vincent van Gogh, die zich voor veel van zijn werken door het veen liet inspireren.

Meertalige audiogids op telefoon

Het meest opvallend is een meertalige audiogids die heel eenvoudig op de eigen telefoon te gebruiken is. De internetinformatie van de verschillende Veenpoorten is daarop in het Nederlands, Duits of Engels te beluisteren. In de publiekscentra zelf zijn informatiepanelen zodat bezoekers ook bij spontane bezoeken veel informatie over het Natuurpark, tentoonstellingen, het actuele aanbod en evenementen kunnen vinden. Voor de musea en attracties betekent de meertaligheid daarom een flinke kwaliteitsimpuls. Zoals bijvoorbeeld voor het Industrieel Smalspoormuseum en het Van Gogh Huis die door vrijwilligers gerund worden. Zij kunnen een grotere doelgroep ontvangen nu alle informatie in drie talen beschikbaar is.

Samenwerking is versterking

Natuurpark Veenland/Naturpark Moor is één van de veertien Naturparken in Niedersachsen. Om een milieuvriendelijke recreatie in het Natuurparkgebied mogelijk te maken en de toeristische ontwikkeling te stimuleren worden door het Natuurpark heel veel verschillende projecten uitgevoerd; van natuurherstel tot het aanleggen van fietspaden. Door de samenwerking tussen de verschillende bezoekerscentra en musea ontstaat een versterking van het Veenpoort-netwerk. En bezoekers weten wat ze kunnen verwachten in alle acht musea: overal is de informatie meertalig beschikbaar.

Subsidie

Het project is mogelijk gemaakt door de ondersteuning door de Europese Unie, het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en het Nedersaksische Ministerie voor Bonds- en Europa-aangelegenheden en Regionale Ontwikkeling. Natuurpark Moor-Veenland zorgt voor de uitvoering, in samenwerking met de gemeenten Emmen, Twist en Geeste en met de stad Haren (Ems). De totale kosten bedragen ruim 330.000 euro, waarvan het grootste deel, 250.000 euro betaald wordt door Nedersaksen, provincie Drenthe en Europa.  De gemeenten, het Recreatieschap Drenthe en het Naturpark betalen het overige deel.

Ga naar de inhoud