Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Drenthepad biedt kansen voor toerisme en recreatie

Recreatieschap Drenthe heeft de uitkomsten gepresenteerd van een verkenning van de kansen van het Nivon-Drenthepad voor toerisme en recreatie.

Op donderdag 1 september heeft Recreatieschap Drenthe de uitkomsten gepresenteerd van een verkenning van de kansen van het Nivon-Drenthepad voor toerisme en recreatie. Belangrijkste uitkomst is dat dat de kwaliteit van deze langeafstandswandeling van 329 kilometer en 18 etappes al prima is maar dat het een podium verdient. Een podium voor meer zichtbaarheid en bekendheid. Ook kan er meer verbinding gemaakt worden met ondernemers. Dit met als doel dat meer mensen het pad lopen. Dit geeft economische spin off en het zet Drenthe op de kaart als wandelprovincie.

Gerrie Hempen, lid van het dagelijks bestuur van Recreatieschap en wethouder in gemeente De Wolden: ‘Het Drenthepad is een prachtige voorziening voor de inwoners en bezoekers van Drenthe. Wandelen is niet alleen leuk, het is ook goed voor je gezondheid. Vanuit het Recreatieschap stimuleren we het gebruik ervan graag. Door het pad een podium te geven creëren we bovendien nieuwe kansen voor ondernemers. Het rapport geeft ons handvatten hoe we dit kunnen doen samen met andere partijen.’

Waarnemend voorzitter van Nivon Carla Alma: ‘Het Drenthepad is het oudste streekpad van Nederland. Het is een iconische route die langs de mooiste gebieden gaat. Als eigenaar van het pad hebben we met belangstelling kennis genomen van het onderzoek. We gaan graag in gesprek over het samen opvolgen van de aanbevelingen zodat meer liefhebbers van langeafstandswandelingen, natuur en landschap Drenthe kunnen ontdekken.’

Aanleiding

Aanleiding voor de verkenning is een themabijeenkomst van Wandelplatform Drenthe waaruit bleek dat er vanuit toerisme en recreatie behoefte is om meer te doen met het pad. Dit gezien de wandelsport aan populariteit heeft gewonnen (mede door corona) en het Drenthepad goed past in de positionering en beleving van de Oerprovincie Drenthe. Recreatieschap Drenthe heeft daarom in afstemming met Nivon het onderzoek laten verrichten. Het onderzoek is uitgevoerd door Mascini Marketing.

Aanbevelingen

De belangrijkste aanbevelingen in het onderzoek zijn: het verbeteren van de bewegwijzering en bepaalde startpunten (onder andere meer verbinden aan horecabedrijven), alsook de online informatievoorziening. Daarnaast moet gewerkt worden aan de bekendheid van het Drenthepad bij bedrijven, inwoners en bezoekers. Advies is om in het kader van duurzaam toerisme gebruik van het pad te stimuleren zoveel mogelijk verspreid over de regio en over de seizoenen. Daarnaast is het advies om voor elke etappe een bijzonder kunstbankje te laten ontwikkelen door kunstenaars, geïnspireerd op het landschap.

Recreatieschap Drenthe gaat samen met Nivon, natuurorganisaties en partijen in het Wandeplatform Drenthe (Wandelnet, Marketing Drenthe, gemeenten, provincie en de ondernemers) in gesprek over het opvolgen van de aanbevelingen.

Skip to content