Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Drenthe op gedeelde 1e plaats Kwaliteitsmonitor Fietsregio 2022

De provincie Drenthe heeft op fietsgebied weer een mooi prijs in ontvangst mogen nemen met 4½ ster.

Bij de sterrenverdeling van de Kwaliteitsmonitor fietsregio 2022 is de provincie Drenthe op een gedeelde 1e plaats geëindigd. De fietsmogelijkheden in Drenthe en de rest van Nederland zijn groot, maar de kwaliteit van het recreatieve aanbod verschilt wel per provincie. Via de Kwaliteitsmonitor brengt Stichting Landelijk Fietsplatform deze verschillen elke twee jaar in kaart en worden de provincies beloond met een aantal sterren.

Toelichting systeem sterrenverdeling

De Kwaliteitsmonitor Fietsregio heeft dit jaar een bredere scope. Er is meer aandacht voor de infrastructuur en ontsluiting van het routeaanbod en voor keuzes die zijn gemaakt om veilig en aantrekkelijk te kunnen fietsen. Ook het waardeoordeel van de fietser weegt zwaarder mee. Hiervoor konden we putten uit het recente ANWB-publieksonderzoek recreatief fietsen (waarbij Drenthe als hoogst genoteerde een 8,5 scoort op recreatief fietsen). Data van de Fietsersbond gaf input over de kwaliteit van de infrastructuur.

De gewijzigde opzet maakt dat het sterrenlandschap opnieuw is ingericht en dat het groeien naar 5 sterren weer een nieuwe uitdaging vormt. Op onderdelen zijn wel 5 sterren behaald, met name qua organisatie en beleid. Dat is ook wat Stichting Landelijk Fietsplatform met de monitor wil bereiken: provincies inzicht geven in wat goed gaat én wat beter kan.

Uitdaging/rol voor Recreatieschap richting Kwaliteitsmonitor Fietsregio 2024

Recreatieschap Drenthe is ontzettend trots met ‘onze’ behaalde 4½ ster en ziet ook een mooie uitdaging voor 2024: weer een 5 sterren fietsprovincie zijn. Het Recreatieschap zal zich de komende twee jaar nog meer gaan richten op de kwaliteit van de ontsluiting van het Drentse fietsaanbod.

Christa Kollen-Boersen (Provincie Drenthe), Albert Broekman (Recreatieschap Drenthe) en Eric Nijland (Directeur Stichting Landelijk Fietsplatform)
Ga naar de inhoud