Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Recreatiesociëteit 13 juni 2019

Maak kennis met het nieuwste (belevings)museum van Drenthe, De Proefkolonie

Thema: kennismaking met het nieuwste (belevings)museum van Drenthe, De Proefkolonie.

Tijd en locatie: 15.00 uur, Huis van Weldadigheid, Majoor van Swietenlaan 1A te Frederiksoord.

De Proefkolonie

In 1818 komt de sociaal bewogen Johannes van den Bosch met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden met de stichting van landbouwkoloniën. Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste kolonië wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Eind 1818 staan er 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

Hier in het gebied van de vrije koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Boschoord is 200 jaar geschiedenis af te lezen. In een decor van 3 prachtige Nationale Parken valt hier de landschappelijke neerslag van een maatschappelijk ideaal te herkennen. Kenmerkende landschapsstructuren, tientallen monumenten en veel koloniehoeves zijn voor het nageslacht bewaard gebleven. Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes u uit de bijzondere historische erfenis terug te vinden in het landschap. Juist daar zijn de ondernemers van de toeristisch-recreatieve belangenorganisatie Stichting Weldadig Oord actief om samen met het museum het gebied nieuwe impulsen te geven met als doel meer bezoekers aan te trekken.

Programma

15.00 uur Inloop met koffie/thee.
15.30 uur Kwartiermaker Douwe Huizing van Museum De Proefkolonie en voorzitter Bob Veldman van de Stichting Weldadig Oord nemen u mee in de mentaliteit van Denken, Durven en vooral Doen.
16.30 uur Afsluitende borrel.
17.30 uur Einde.

Huis van Weldadigheid

Kosten

Als lid van de Recreatiesociëteit heeft u gratis toegang tot de bijeenkomst.*  Het is natuurlijk ook mogelijk deze bijeenkomst bij te wonen zonder lid te zijn.

De kosten voor het bijwonen van een losse bijeenkomst zijn: € 25,00 p.p. excl. btw.

* Ook als u lid bent, wordt uw aanmelding op prijs gesteld.

Ga naar de inhoud