Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bestuursexcursie 2023 – een Drentse kijk op Overijssel

Met een bus vol raadsleden, ambtenaren en wethouders gingen we dit jaar ‘gluren bij de buren’ en brachten een bezoek aan de provincie Overijssel

Ook dit jaar organiseerde het Recreatieschap Drenthe weer haar jaarlijkse bestuursexcursie. Dit jaar gingen we ‘gluren bij de buren’ en bezochten we de provincie Overijssel. Een bus vol raadsleden, wethouders en ambtenaren ging mee om geïnspireerd te worden, kennis te maken met de activiteiten van het Recreatieschap Drenthe, te netwerken en tot slot natuurlijk af toe te genieten van de lekkere Overijsselse versnaperingen.

Vol programma

Het Recreatieschap Drenthe heeft veel zaken waarbij ze betrokken zijn of waarvan ze zelf projectleider zijn. Deze dag gaf de aanwezigen een kijkje in de keuken van de activiteiten waar het Recreatieschap Drenthe, maar gaf ook veel inspiratie voor nieuwe projecten of toekomstige gesprekken met ondernemers. 

We starten de dag met zeer veel regen bij Hotel Hoogeveen. Gelukkig verzamelden we hier binnen en konden we snel de bus in op weg naar Overijssel. Onderweg klaarde het weer snel op en toen we de bus uitstapten bij bezoekerscentrum De Sallandse Heuvelrug was het zo goed als droog. Boswachter Jos Schouten (Natuurmonumenten) nam ons hier mee de Sallandse Heuvelrug op en vertelde hoe het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug omgaat met de natuur en de recreatie.  Op sommige gebieden was de aanpak duidelijk anders dan in Drenthe, dus hier kunnen we zeker weer inspiratie uit halen.  

Hoewel Jos Schouten ons nog uren had kan vertellen over de Sallandse Heuvelrug, moesten we helaas na ca. 1,5  uur weer door naar onze volgende bestemming.

Bezoek Sallandse Heuvelrug

Slow living...

Drenthe heeft veel familiebedrijven, maar het aantal slinkt door de opkomst van ketens zoals Europarcs en Capfun. Om als familiebedrijf te kunnen blijven overleven is het belangrijk uit te gaan van een eigen visie. Bij vakantiepark Mölke hebben ze hier goed over nagedacht. Het bedrijfsconcept is de afgelopen jaren veranderd in een ‘Slow living’ concept. Waarbij uitdrukkelijk de insteek is op activiteiten die gezamenlijk door de hele familie samen gedaan kunnen worden, dit alles in een festival decor.  Ook voor de vaste gasten bleef in dit concept plaats. Wel stelden ze nieuwe eisen aan de inrichting van de plaatsen, zodat de coniferen plaats moesten maken voor natuurlijke beplanting en ook het aantal terrastegels werd beperkt per plaats. Hierna konden we genieten van een lekkere Twentse lunch.

Na de lunch nam Henk van Voornveld (netwerkregisseur) ons mee in het Hospitality Pact regio Zwolle. Het Hospitality Pact is ondertekend door vertegenwoordigers van de Overheid, het beroepsonderwijs en ondernemersorganisatie. De aangesloten partijen zetten zich in voor de vermindering van de uitstroom uit de sector en verhoging van de instroom.  In Drenthe praat het Recreatieschap met Groningen en Fryslan om een dergelijk Pact ook op Noord Nederlandse schaal op te zetten. De presentatie van Henk van Voorneveld vind je hier


Op weg naar Ommen...

Na veel inspiratie opgedaan te hebben in het Salland reed de bus verder naar Ommen. Vanaf hier konden de deelnemers verder per fiets (natuurlijk via het knooppuntennetwerk) of paardentram naar Camping de Kleine Wolf. Hier verwelkomde wethouder Leo Bongers ons  om wat te vertellen over Recreatie en Toerisme vanuit Ommen. Vervolgens ging Adri Ooms verder  in op de ontwikkeling van de verkenning van het Nationale Park, maar dan ook vooral vanuit de recreatievisie. Maar liefst 18 partijen werken hier samen om kansen te verzilveren in dit uitgestrekte landschap tussen grofweg Ommen, Wierden, Raalte en Diepenheim.  Belangrijk bij de totale verkenning is de landschapbiografie. De presentatie van Adri Ooms vind je hier.

Aansluiten was er gelukkig nog tijd om ook de eigenaren van camping de Kleine Wolf  (derde generatie) ook nog wat te laten vertellen over hun innovatieve bedrijf. Met 160 personeelsleden een bedrijf dat erg belangrijk is voor de regio. Belangrijkste doel is hun gasten ieder jaar opnieuw te verrassen met nieuwe ontwikkelingen. Afgelopen jaar was dat o.a. de gezichtsherkenning bij het zwembad en de overdekte speeltuin, uitbreiding van het zwembad, elektronisch inchecken en vernieuwing van de eigen App. Elk jaar is dit wel weer een uitdaging, want hun ideeën zijn het volgende jaar al vaak weer gekopieerd. De camping is afgelopen voorjaar uitgeroepen tot de een-na-beste camping van Europa. Na de rondleiding was het helaas al weer tijd om naar Drenthe te gaan. Voor de liefhebbers was daar nog de mogelijkheid om een hapje mee te eten en de dag nog even op een gezellige manier af te sluiten. 

Paardentram
Ga naar de inhoud