eBook ‘Ontdek het Noord-Willemskanaal’

 

 

Met het eBook ‘Ontdek Drenthe vanaf het Noord-Willemskanaal' zet het Recreatieschap Drenthe een nieuwe vorm van fiets(knooppunten)routes voort. Het eBook over het Noord-Willemskanaal is de derde in de reeks ‘Ontdek Drenthe vanaf het water’, na de Drentse Hoofdvaart en de Hoogeveense Vaart. De boeiende geschiedenis van het Noord-Willemskanaal vormt de basis van vier nieuwe fietsroutes en een wandelroute van Assen tot Groningen. Startpunt is steeds een plek aan het kanaal. Het eBook is gratis te downloaden via www.drenthe.nl/ebooks. Het is gemaakt voor gebruik op een tablet.

Het Noord-Willemskanaal was honderd jaar lang de belangrijkste verbinding tussen Assen en Groningen. Een tocht langs het kanaal is een reis door de geschiedenis van Noord-Drenthe en Zuid-Groningen. Met het eBook komen de verhalen tot leven en dat maakt de fietsroutes extra aantrekkelijk. Vanaf dit jaar is het oude tracé van het Noord-Willemskanaal door Assen weer bevaarbaar gemaakt in het kader van de Blauwe As. 

 

Burgemeester Marco Out van Assen zal zaterdag 10 juni het eBook officieel lanceren tijdens de festiviteiten rond De Blauwe As, welke plaatsvinden bij het parkje aan het water bij de Alteveerstraat vanaf 14.00 uur. Het eBook is tot stand gekomen dankzij bijdragen vanuit het Fonds Recreatie en Toerisme van het Recreatieschap Drenthe en cofinanciering vanuit de gemeenten Assen en Tynaarlo.

 

Korte informatie Noord-Willemskanaal

Het Noord-Willemskanaal was honderd jaar lang de belangrijkste verbinding tussen Assen en Groningen. De eerste schepen voeren in 1861 met vracht en passagiers over het kanaal. Pas vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw nam het wegvervoer deze rol over. Het was het eerste grote kanaal in Drenthe dat niet meer voor de turfwinning werd gegraven.

 

Het Noord-Willemskanaal start bij de Drentse Hoofdvaart in Assen. Het liep eerst langs de toenmalige stad over het tracé dat nu nog steeds Het Kanaal heet. Tussen 1965 en 1975 is het verbreed en om de stad heen gelegd zodat het nu buiten Assen aansluit op de Drentse Hoofdvaart. Het oude Kanaal is toen afgesloten en de sluizen afgebroken. Assen maakt het oude tracé opnieuw bevaarbaar zodat schepen weer de oorspronkelijke route dwars door de stad kunnen volgen.

 

Vanaf Assen doorkruist het kanaal het mooie landschap van Noord-Drenthe. Het loopt evenwijdig aan de Drentsche Aa met daarachter de Hondsrug. Aan de westkant is eerst een gevarieerd landschap te zien met akkers, houtwallen en oude dorpen als Vries, Zeijen en Eelde. Daarna overheerst het open gebied van de voormalige veengebieden ten zuiden van Groningen. Eindpunt is het Groninger Museum waar het kanaal in de stadsgracht uitmondt.

 

Het eBook neemt u in vier fietsroutes en een wandelroute mee langs het Noord-Willemskanaal, van Assen tot Groningen. De fietsroutes volgen het systeem van fietsknooppunten. 

 

 

 

 

 

Ga naar boven
Privacyverkaring Recreatieschap Drenthe mei 2018
Copyright 2017 Recreatieschap Drenthe